Mijn verrassende tekenavonturen in de mail?

Ontvang regelmatig verrassende tekenavonturen, het gratis Teken Je Leven Zine, aanbiedingen en nieuwtjes in je mailbox.

Bijennieuws mei 2021

Het is zwermtijd in de bijentuin! Ongeveer een week voordat er een nieuwe koningin geboren wordt, vertrekt de ‘oude koningin’. Ze neemt de helft van het bijenvolkje mee. Deze zwerm zat in een boompje in de buurt van de bijenkast, en is geschept door imker Rien met behulp van een traditionele bijenkorf. De korf wordt van onderen afgesloten met een doek en voor 1-2 dagen op een koele plek te rusten gezet om de bijen te laten bedaren. Die worden vaak doodmoe van het zwermen. Ik mocht mijn hand op de korf leggen en voelde een pulserende warmte uit de korf komen, met zacht gezoem……🐝🐝🐝🐝🐝

Ik had het grote geluk te kunnen luisteren naar het tuten en kwaken van de nieuwe koningin!

Tuten en kwaken hoor je als de eerste jonge koningin uit haar cel is gekropen. De jonge koningin maakt dan een speciaal geluid: het tuten. Als een jonge koningin tuut, duwt ze zichzelf tegen de raat. Koninginnen die nog in hun cel zitten reageren door te kwaken.

Door het tuten weten de andere jonge koninginnen dat er al een koningin in het bijenvolk rondloopt. De andere koninginnen blijven daarom in hun cel. Zo voorkomen ze dat er gevechten uitbreken.

Het tuten en kwaken wordt op dezelfde manier voortgebracht. Het geluid is alleen anders omdat de tutende moer (de tuter) niet in een dop zit, maar een kwaker wel.

Zodra eerste tuter is vertrokken met de eerste nazwerm, loopt een van de kwakers uit. Zij wordt de nieuwe tuter tot ook zij met een nazwerm vertrekt. Dit gaat zo door totdat alle kwakers zijn uitgelopen. De laatste koningin blijft in het volk omdat ze geen gekwaak meer hoort.

 

Imker Marian vertelt:
‘Stuifmeel is er in alle kleuren van de regenboog Iedere plantensoort heeft z’n eigen kleuren en de kunst van de imker is om aan wat de bijen binnenbrengen te achterhalen op welke drachtplant ze op dat moment vliegen.
Het stuifmeel verzamelen ze in een soort korfjes aan hun achterpootjes en is heel goed te zien als je dichterbij kijkt. Vooral in het voorjaar is het stuifmeel een heel belangrijke eiwitbron voor het broed.’
🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🌼🌹🌺🌷🥀