Mijn verrassende tekenavonturen in de mail?

Ontvang regelmatig verrassende tekenavonturen, het gratis Teken Je Leven Zine, aanbiedingen en nieuwtjes in je mailbox.

Vachtvilten

Efkes m’n zelfgevilte schapenvacht opfluffen…
Een schapenvacht is een grote schat, dat ontdekte ik vorige week.
Aan het begin van de zomer worden de schapen op de Kraaijbeekerhof geschoren. Vijf verse mooie vachten liggen klaar om verwerkt te worden. Dit jaar ook door mij!
Wist jij dat een schapenvacht zo veelzijdig is?
Terwijl boeren tegenwoordig moeten betalen om een vacht te laten verbranden, ja je leest het goed, verbranden, leerde ik over hoe je 100% van de schapenvacht kunt gebruiken.
Schapen, ze zien er altijd zo gezellig uit. Wolbaaltjes. Overigens merkte ik s’nachts tijdens het plassen in het weiland naast de caravan ook dat schapen best een heel raar geluid kunnen maken, dat lijkt op het geluid wat een oud mannetje zou kunnen maken die ontevreden is over het leven, ik schrok me rot toen ik dat geluid midden in de nacht in het donker hoorde…
Maar goed, terug naaf mijn avontuur; Ik ging een schapenvachtje vilten van een stuk van de pasgeschoren vacht.
De pluisje en stukjes stro die je uit de vacht vist voor het vilten kun je gebruiken als meststof in de tuin, opgelost in water, en slakken hebben er een hekel aan. Wat heel fijn is want slakken vangen doe ik bijna elke dag en griezel er nog altijd van. Verder kun je de vacht wassen, kaarden (kammen) en er dan wol mee spinnen om je eigen trui te breien. Ik was 12 jaar toen ik dat op de Speelweek deed. Ik was al vroeg een ‘maker’.
‘Vuile wol’ spinnen op de herdersmanier heb ik ook geleerd ook geleerd, volgende week meer daarover.
Het vilten van een vacht doe je in tien stappen, die ik hier tekende. Een bijkomend voordeel is trouwens dat je van vilten ook dikke spierballen krijgt want wauw, ik voelde mn armen beheurlijk..
Na het vilten, wassen, in de wasmachine wassen en opfluffen met een kam ben ik apetrots op mijn heerlijke zachte schapenvachtje waar geen schaap het leven voor hoefde te laten!
Én het was heel leerzaam om alle toepassingen voor wilde schapenwol te ontdekken.
Enne het idee dat nederlandse wol altijd kriebelt is ook best achterhaalt, of denk jij dat misschien nog steeds?

 

Nou, ik ben helemaal losgegaan op het wonder van de wol, dat zie je wel.
Naast het vilten heb ik ook leren spinnen op een spintol. Het is niet heel moeilijk, je moet er wat handigheid in krijgen.
Wat is het leuk om zo snel een bolletje bij elkaar te spinnen!
Ik ben van overal interessante schepenwolletjes aan het verzamelen om te ervaren hoe stevig, zacht, en kleurig elk ras is.
Even een kwartiertje spinnen op de spintol is ontspannend, ik hou van het gevoel van iets maken, en je hebt naderhand je eigen wol om iets van te breien.