Mijn verrassende tekenavonturen in de mail?

Ontvang regelmatig verrassende tekenavonturen, het gratis Teken Je Leven Zine, aanbiedingen en nieuwtjes in je mailbox.

Zwermwiegen

Een bijzondere avond in de bijentuin.

Er is gisteren een zwerm geschept uit de appelboom in de bijentuin. De zwerm is opgedoekt in een bijenkorf van stro en heeft een na nachtje in een donkere koele kelder gestaan zodat de bijen rustig worden.

Vanavond fietste imker Rien met de zware korf in 1 hand de tuin binnen. Er is een medium groot volkje geschept, zo’n 20.000 bijen…

De bijenkast waar dit volk gehuisvest wordt is schoongemaakt en wordt aan de bovenkant opgemaakt. We staan met z’n achten in een cirkel en imker Marian spreekt de zwermspreuk uit.  We geven de zware warme zoemende  korf daarna aan elkaar door. En iedereen spreekt een goede wens uit boven de korf.  Het volkje heeft de naam Santana gekregen, omdat het uit een appelboom is geschept. Santana betekent ook gezondheid! Een mooie start voor dit jonge bijenvolk.

Dan houdt imker Rien de korf boven de opening van de bijenkast en maakt de doek los. In een mum van tijd zitten we allemaal in een wolk van bijen. Iedereen wacht rustig af. Binnen 3 minuten zitten alle bijen in de korf en gaat de korf dicht. De bijen krijgen 6 weken rust en worden in die tijd gevoerd via de voergleuf zodat ze rustig thuis kunnen raken. Imker Marian spreekt nog een intrek-spreuk uit bij de korf.

We kijken in de nu lege reis-korf en de bijen hebben in 1 nacht al een honingraatje gemaakt!

We proosten met thee van de kruiden uit de bijentuin en zien een klein koolmeesje die een nestje heeft gemaakt bovenop een van de bijenkasten.

Wat een wonder, deze avond..