Mijn verrassende tekenavonturen in de mail?

Ontvang regelmatig verrassende tekenavonturen, het gratis Teken Je Leven Zine, aanbiedingen en nieuwtjes in je mailbox.

Een nieuw boek!

Imkeren naar het wezen van de bij, mijn nieuwste boek en echt het laatste dat ik dit jaar uitgeef :), is ontstaan na een jaar lang tekenen in de Bijentuin in Driebergen. Bijen zijn bijzondere wezens die ons heel veel brengen, we moeten zuinig op ze zijn en dankbaar zijn voor hun werk. Bijen helpen ons namelijk voedsel maken. Niet alleen honing, maar tijdens de zoektocht naar nectar nemen ze stuifmeel mee en bevruchten andere bloemen en planten. Wel 75% van onze voedselgewassen zijn afhankelijk van bestuiving door insecten! En ook 75% van de wilde planten en bloemen moeten het hebben van bestuiving door de bij!

Op deze manier werken de bijen aan biodiversiteit van bloemen en planten, maar ook van dieren in de natuur. Ook zij zijn afhankelijk van bijen. De planten die hun voedselbron vormen zouden simpelweg bijna niet bestaan zonder bijen. Bestuiving door bijen verhoogd ook de kwaliteit van de voedselgewassen.

Wereldwijd zien we bijen als een indicator voor het ecosysteem. De bijenstand en bijensterfte zijn hierbij de graadmeter. Als hier grote schommelingen in zitten, is er iets aan de hand. Hun gezondheid heeft een signaalfunctie. Wist je dat ook bomen bijen nodig hebben!

Bossen en bomen zijn de longen van de aarde. Als je het zo bekijkt helpen bijen ons letterlijk ademen. Naast onze landbouw en de wilde natuur werken bijen namelijk ook aan de voortplanting van bomen door het bestuivingsproces.

Dat de bij belangrijk is voor ons leven is nu wel duidelijk. Het verzorgen van bijen, het imkeren ofwel bijenhoeden, gebeurd op verschillende manieren. In de Bijentuin op de Kraaybeekerhof in Driebergen wordt biologisch dynamisch geïmkerd.

Voor dit boekje tekende ik wat ik zag gebeuren in de bijentuin, de jaarlijkse stroom van werkzaamheden, de natuur die ingrijpt, en wat biologisch dynamisch imkeren anders maakt. Maar ook de betekenis van alle stuifmeelkleuren en wat de bij voor onze gezondheid doet. Imker Marian vertelde mij over het leven en omgaan met de honingbij.  Het respect dat ik zag en voelde van de bijenhoeders naar hun volken was overweldigend bijzonder.

Elke tekening maakte ik in aquarel en kleurpotlood en ik zocht mooi mat papier uit waardoor het drukwerk eruit ziet alsof ik elk boekje zelf persoonlijk heb getekend. Kom met me mee op reis door de bijenwereld! Voel de rust en de magie van de bijentuin. En ga daarna zelf eens langs bij de bijentuin om te ervaren wat het gebeurd als er met aandacht wordt geleefd en gewerkt. Geen onrust, geen stress, gewoon ZIJN, met de natuur in al zijn wonderbaarlijke vormen.

Van de opbrengst van elk boekje gaat € 1 direct naar de Bijentuin.

bestellen kan hier

achterkant van het boek