Mijn verrassende tekenavonturen in de mail?

Ontvang regelmatig verrassende tekenavonturen, het gratis Teken Je Leven Zine, aanbiedingen en nieuwtjes in je mailbox.

Tekenen als hobby

In plaats van dagboekschrijven tekenen in je dagboek?

In plaats van foto’s maken op vakantie je belevenissen tekenen in je schetsboek?

Ontdek het tekenen als hobby!

1. ”GEWOON” BEGINNEN
Voel je je hart opspringen bij het zien van kleurpotloden, aquarelverf of een mooie tekenpen, maar zeg je steeds tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent en durf er daarom niet aan te beginnen? Bedenk dan dat de eerste lijn op je papier het spannendste is. Daarom moet je gewoon lekker beginnen, het resultaat is in het begin niet belangrijk, maar oefening baart kunst.

 Als je regelmatig oefent, zal je op den duur beter worden. Met tekenen is het niet anders, natuurlijk. Het wordt ook steeds leuker als je een nieuwe vaardigheid stapje voor stapje onder de knie krijgt. Elke dag een tekening is misschien niet helemaal haalbaar, maar hier of daar vijf minuten uittrekken voor een kleine tekening brengt een rustmoment in je dag.

2. EN WAT TEKEN JE DAN?
“Zoek een makkelijk onderwerp om te tekenen” is een goed advies. Maar als je nog nooit getekend hebt, is het niet gemakkelijk om te beoordelen wat een gemakkelijk tekenonderwerp is en wat moeilijker is.

 Teken bijvoorbeeld je ontbijt of je theekopje. Doe mijn gratis Proeftekenles en teken gelijk met me mee!
 Teken een mooie bloem, of teken de inhoud van je tas. In mijn online workshop Teken je Leven geef ik je een lange lijst van tekenonderwerpen.

3. PLEZIER
Je mooiste tekeningen maak je als jij plezier hebt in wat je tekent! Echt waar!
 Tekenen moet een hobby zijn die je plezier en ontspanning brengt. Kies alleen dat tekenonderwerp waar jouw aandacht op valt. Teken nooit met tegenzin.

4. WELKE MATERIALEN HEB JE NODIG?
Als je eerst wilt kijken of tekenen een fijne hobby voor je is, kun je nemen wat je al in huis hebt. Maar het is nog fijner om jezelf te verwennen met een startset goeie tekenmaterialen. Met mooi materiaal kun je ook mooier werk maken en het proces van spelen met mooie en goeie tekenmaterialen geeft je al plezier op zich. Materialen van minder goeie kwaliteit kunnen je plezier in tekenen en schilderen snel verstoren!

Een minimale tekenKit bestaat uit een schetsboekje met glad papier, minimaal 150 grams, een set aquarelpotloden, een reissetje aquarelverf, een aquarelpenseel nr 4 en nummer 6, en een watervaste tekenpen. 
Doe je mijn proefles, zoek dan in de laden van je huis alle geschikte tekenmaterialen bij elkaar. Doe je de online tekenworkshop dat krijg je van mij een lijst van materialen die je kunt kiezen. Maak op je tafel een plekje vrij voor een pot met kleurpotloden, je verfsetje en je schetsboek, dat nodigt uit mom ehct regelmatig te gaan zitten om te tekenen.

5. TALENT
Talent is geen vereiste om iets te leren tekenen. Het enige dat je nodig hebt is de verwachtingsvolle kriebel in je buik, de magie die je voelt bij het zien van tekenmaterialen. De rest is een paar tekentruuks aanleren en gewoon lekker veel tekenen. Enne….je hebt geen gum nodig. Je bent een tekenaar en geen gummer!

6. VERKEERDE VERWACHTINGEN VAN JEZELF
Je bent zelf vaak je ergste criticus. Zet je interne criticus met een kopje thee op de bank, en laat je innerlijke kunstenaar volop spelen met je mooie tekenmaterialen. Elke tekening die je maakt is beter dan de tekening die je niet hebt gemaakt.

8. TEKENEN IS VOORAL HEEL GOED KIJKEN

Als je regelmatig tekent, ontwikkel je een oog voor detail. Maar je kunt dit specifiek trainen door je bewust te zijn van wat je waarneemt en dus wat je kunt tekenen om je tekening realistisch te laten lijken.

 Teken niet hoe je denkt dat iets eruit ziet, maar teken dat wat je ogen zien.
 Als je van plan bent iets te tekenen, moet je veel intensiever kijken naar wat je ziet en het uitbreiden met de basisvorm, het perspectief en de details.

10. ZORG VOOR VOLDOENDE CONTRAST
Kijk goed welke vormen je herkent in je tekenonderwerp, teken die om te beginnen, en vergeet als je je tekening verder uitwerkt ook niet het tekenen van schaduwen. De schaduw in je onderwerp, en de schaduw van je onderwerp die op bijvoorbeeld de tafel valt. Door de schaduw ook ana te geven ziet je onderwerp er gelijk vele ‘echter’ uit, en zweeft het niet in de ruimte.

11. NIET GUMMEN
Wie begint te tekenen en een concreet beeld heeft, heeft de neiging te snel en te veel te gummen. Mijn dringend advies  is om niet te gummen en lijnen laten staan! Gebruik echt geen gum en teken direct met je tekenpen. Als je kleur in je tekening gaat gebruiken kun je daarmee de minder gelukte delen van je tekening als het ware een beetje naar de achtergrond drukken. En elke tekening maakt een fase door waarin je denkt dat het nooit meer wat gaat worden. En toch: Teken rustig door. Het komt goed.

12. EERST CREËREN, DAN INSPIREREN
Vergelijk jezelf niet met anderen die je tegenkomt op de interwebs. Inspiratie opdoen is goed, maar laat het je niet verlammen. En daarom is het slim om eerst een tekening te maken en pas daarna te gaan surfen om te zen wat anderen doen.

14. GOOI NIETS WEG!
Last but not least, een cruciale tip: bewaar al je schetsen en tekeningen – je mag NIETS weggooien. Oudere tekeningen kunnen een goede bron van ideeën zijn en laten ook je vooruitgang zien.

 Zet ook altijd de datum op je tekening.

TENSLOTTE
Ikzelf kan niet goed uit mijn hoofd tekenen, ik ben een observatietekenaar. Mijn tip is om referentiefoto’s te gebruiken om de spieren in je handen te leren hoe bepaalde dingen getekend moeten worden. Als beginner onderwerpen volledig uit je hoofd tekenen vertraagt je tekenontwikkeling enorm.
Overtrekken is in orde, vooral voor beginners – het traint je fijne motoriek en je gevoel voor vormen, en het helpt je te zien welke lijnen relevant zijn voor een motief en welke je kunt weglaten.
Erken fouten – laat je gum gewoon liggen en teken toch door.

Heb ik je voldoende over de brug geholpen en ga jij nu echt beginnen met (Dagboek)tekenen? Jippie! Tekenen als hobby geeft je plezier, ontspanning en mooie herinneringen op papier!
Doe dan mijn gratis Proeftekenles of koop gelijk je ticket voor de online workshop Teken je Leven of Urban Sketching. Of misschien wil je starten met het tekenen van een lekker recep, doe dan de workshop Illustreer een Recept! En heb je een vraag? Laat het me weten!

tekenen als hobby    tekenen als hobbytekenen als hobby